fredag 27. november 2009

Kerry Cook og dødsstraff

I går var jeg på ett utrolig interessant foredrag om en mann fra Texas som hadde blitt dømt til døden uskyldig. Han hadde tilbrakt 22 år i fengsel for et mord han ikke hadde begått.

Kerry Cook fortalte oss historien sin, og la ikke skjul på at han hadde begått noen forbrytelser i sin ungdom. Blandt annet hadde han tilbrakt noen år i fengsel for å ha stjålet sheriffen sin bil. Da han var 21 år og på frifot igjen skulle han begynne ett nytt og bedre liv. Han flytte
t inn med en kompis, som tilfeldigvis også var homo. I samme bygning bodde det flere som jobbet ved ett universitet i nærheten. En av dem var Linda Jo Edwards. Hun var elev ved universitetet, hvor hun tidligere hadde hatt et forhold med en av professorene der, som i tillegg hadde kone og barn. Kerry Cook møtte Linda ved bassenget en dag, og de gikk senere opp til hennes leilighet hvor de ble litt intime. Siden så ikke Kerry noe til Linda. To uker etter dette ble Linda funnet død i sin egen leilighet.

Romkameraten til Linda hadde sett gjerningsmannen, men siden det var professoren som hun kjente, hadde hun bare gått rett å lagt seg, uten å tenke noe mer over det før dagen derpå når hun fant Linda død. Hun beskrev gjerningsmannen som høy med sølvaktig hår ned til ørene. (Kerry hadde på dette tidspunkt brunt langt krøllete hår). Professoren ble tatt inn til avhør, men han påstod at de hadde ett far-datter forhold. Han dukket aldri opp til avhør igjen fordi han leide en dyr advokat som hadde flere mektige venner innen politikk i Texas. Men siden dette tydeligvis var en sex-relatert forbrytelse kunne det jo ikke være professoren uansett. Dermed begynte politiet å lete andre steder. Det var da de kom over Kerry Cook, som allerede var i politiets database.

De arresterte ham, og prøvde bokstavlig talt å banke en tilståelse ut av ham, men Kerry nektet. Han sa heller ikke noe om at han hadde møtt Linda, han sa ikke noe i det hele tatt. Siden familien ikke hadde så mye penger, kunne de ikke leie inn en dyr advokat med de riktige forbindelsene, men måtte ta det de kunne få til 500 dollar. Han ble kastet i en celle i 11 måneder uten klær, og fikk bare to minutters besøk hver uke.

Til rettsaken hadde politiet funnet ett fingeravtrykk på Linda sin skyvedør som tilhørte Kerry, som de påstod hadde blitt plassert der akkurat i tidsrommet når Linda hadde blitt drept. Det er ikke mulig å finne ut når fingeravtrykket hadde blitt plassert der, men politet påstod det allikevel. Det var tre mordvåpen i denne saken. En stor kjøkkenkniv som manglet fra leiligheten til Linda var det ene. Politiet kunne ikke finne denne, enda de hadde sjekket leiligheten i nesten en uke. Da faren til romkameraten til Linda skulle hente noen klær fant han den blodige kniven i klesskapet. Da politiet skulle forklare seg hvorfor de ikke hadde funnet den, sa de at det var så mye klær i klesskapet.

Kerry hadde også alibi for det aktuelle tidspunktet som mordet hadde skjedd, men til rettsaken hadde dette blitt endret, det hadde også vitneutsagnet til romkameraten. For at noen skal bli dømt til døden i USA må det ha vært overlagt drap, dermed påstod de at Kerry hadde tatt med seg den ene sokken hennes som en slags "trofe". Denne sokken ble senere funnet i det ene buksebenet på Linda sin bukse.

Kerry ble altså dømt til døden, og dermed sendt i fengsel for å vente på å dø. Der møtte han forbrytere som hadde tatt livet av flere og som gjerne ville ta livet av han
også hvis de fikk sjansen. En dag sa han til en av vokterne at en annen fange skulle ta livet av ham, men da ble han bare gjort narr av høyt foran alle. Istedetfor skadet heller Kerry seg selv. I løpet av tiden han var i fengsel prøvde han å ta livet av seg selv tre ganger, og han klarte det nesten alle tre gangene. I fengsel fullførte Kerry skolen, og begynte å lese jus. Etter mange år i fengsel var det en fange som gikk fri etter å ha fått hjelp av en organisasjon. Dette gav Kerry håp, og han fikk tilslutt den samme organisasjonen til å hjelpe ham. Han fikk og flere aviser til å høre på han tilslutt. Det var allerede satt en dato når han skulle dø. Tilslutt får han tilbud om å gå fri. Han fikk ikke tilbud om å få en rettsak som sa han var uskyldig. Det skjedde ikke
noe med professoren, enda de tilslutt fikk tatt dna prøve av sæden fra klærne til Linda.

Han har til dags dato ikke fått noen kompensasjon for de 22 årene han satt i fengsel, eller mot de urettighetene som er begått mot ham.
Dette viser hvor ille rettsystemet i USA kan være. Og at reglene rundt dødsstraff kanskje burde revurderes. Jeg syns ikke at dødsstraff burde taes vekk, men gjerne brukes i ekstreme tilfeller.

Han har skrevet en bok om dette, jeg har ikke lest den selv enda men det er en veldig interessant historie som burde bli hørt.


Hvis du vil lese mer kan du gå inn på hjemmesiden hans her.

Ingen kommentarer: